Alvit takaisin yksityishenkilöltä ostetuista rojuista?
Mitä ovat termit marginaaliverotus, voittomarginaalin arvonlisävero ja marginaaliverotusmenettely? Siinäpä kasa luotaantyöntäviä sanoja. Mutta jos haluat rahat takaisin käytetyn tavaran piilevästä alvista, niin nämä termit on syytä opetella.
Kuvittelepa kuitenkin tilanne: olet juuri löytänyt täydellisen käytetyn pakettiauton, joka on kuin luotu yrityksesi tarpeisiin. Se on juuri sopivan kokoinen, käytännöllinen ja mikä parasta, hinta on kohdallaan. Tunnet pientä syyllisyyttä, koska autoa myyvä yksityishenkilö ei tiedä selvästikään auton arvoa. Tiedät voivasi tehdä sillä työajoja vuoden tai parikin ja myydä sen sitten kivalla voitolla eteenpäin. Kun teet kaupat, tunnet itsesi voittajaksi.
Mutta voittajan tunne ei pääty tähän.
Kuukausia myöhemmin, kun olet jo unohtanut koko autokaupan, Taloushotellin CFO:si kanssa nousee esiin, että oikein peliliikkein voit mahdollisesti hakea tulevaisuudessa arvonlisäverot takaisin tästä vanhasta työjuhdasta. Tuntuu kuin olisit voittanut lotossa, vaikka et ymmärrä, mistä alveista on kyse – eihän se yksityishenkilö mitään alvia laskuttanut!
Moni yrittäjä ei tiedä, että yksityiseltä ostetusta autosta voi tietyin edellytyksin saada jälleenmyynnin yhteydessä hyödyntää oston ”piileviä alveja”. Tämä on käytettyjen tavaroiden voittomarginaalin arvonlisäverotuksen maaginen maailma, jossa piilee paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.
Yleiskatsaus voittomarginaalin arvonlisäverotukseen
Mistä on kyse marginaaliverotuksessa?
Lyhyesti – ostat yksityishenkilöltä auton kymppitonnilla. Yksityishenkilö ei ole ALV-velvollinen, joten hän ei maksa tuosta kymppitonnista alvia. Vuotta myöhemmin toinen yksityshenkilö tarjoutuu ostamaan auton 15.000 eurolla – hyvä voitto, mutta tilitätkö tuosta summasta arvonlisäveroa?
Koska ajoneuvo on ollut täysin liiketoiminnan käytössä, myyntihintaan lisätään normaalisti arvonlisävero, vaikka se olisi ostettu ilman arvonlisäveroa, sanoo Verohallinto. ALV 24 % sisältyen 15.000 euroon on noin 2.900 euroa eli voittoa jää noin 2.100 euroa eikö vaan? Silti ollaan plussan puolella, joten mitä sitä harmittelemaan.
Mutta mitä sanoisit, jos voisit saada melkein kaksi tuhatta euroa enemmän käteen – tuplata voittosi?
”Pötypuhetta”, sanot.
Tietyin edellytyksin vero on kuitenkin mahdollista tässä tilanteessa maksaa vain voittomarginaalista eli 5.000 eurosta. 5.000 euroon sisältyvä vero on 967,74 euroa (veron peruste 4.032,26 euroa). Menettelyjen ero on yhteensä 1.935,48 euroa tilitettävässä arvonlisäverossa.
Lue tämä artikkeli, niin opit, miten vero on mahdollista maksaa vain myyntivoitosta, jolloin vanha kulkupelisi tuntuu kuin taianomaisesti muuttuvan kullaksi silmiesi edessä.
Marginaaliverotuksen soveltamisen edellytykset
1. Tavara on ostettu ilman arvonlisäveroa
Kun puhutaan käytettyjen tavaroiden, kuten autojen, arvonlisäverotuksesta, on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, millaisissa tilanteissa ja minkälaisille tuotteille verotuksen erityissäännökset soveltuvat. Marginaaliverotusmenettelyn soveltaminen on usein veroedullista, mutta se ei ole aina mahdollista tai edes järkevää.
Ensimmäinen edellytys marginaaliverotukselle on, että tavara on ostettu ilman arvonlisäveroa. Tämän edellytyksen tulee täyttyä ennen kuin kannattaa edes pohtia muita edellytyksiä. Yleisemmin kyse on kotimaisesta yksityishenkilöisestä. On myös oikeushenkilöitä kuten yhdistyksiä tai säätiöitä, jotka voivat myydä vanhat rojunsa ilman arvonlisäveroa. Myös jotkin liiketoiminnot kuten vakuutusmyynti on arvonlisäverotonta, joten näiltä kavereilta voi saada verotta ikääntyneitä mööpeleitä.
Kun olet varmistanut, ettei osto sisällä alvia, niin voidaan alkaa pohtia muita edellytyksiä. Jos tavara on ostettu kuitenkin arvonlisäverovelvolliselta elinkeinonharjoittaja ja laskussa on arvonlisävero, niin marginaaliveromenettely ei tule kyseeseen.
2. Käytetyn tavaran pitää oikeasti olla käytetty
Toinen edellytys edellytys marginaaliverotukselle on, että tavara on käytetty. Tämä saattaa kuulostaa ilmiselvältä, mutta käytännössä ”käytetyn” määritelmä voi olla yllättävän monimutkainen. Ainakin Verohallinto on vienyt oikeuteen monta kädenvääntöä siitä, onko käytetyn tavara osto muuttunut myyjän käsittelyn myötä uudeksi tavaraksi.
Käytetyn tavaran määritelmä arjessa lähtee liikkeelle siitä, että tavara on aiemmin ollut käytössä ja siten menettänyt osan alkuperäisestä arvostaan. Tämä on selkeää esimerkiksi autojen kohdalla, jotka arvonalenemisensa myötä luokitellaan käytetyiksi.
Menettely ei sovi uusien tavaroiden hankintaan ja edelleenmyyntiin. Verotuksessa ei kuitenkaan kytätä niinkään sitä, kuinka paljon jotain tuotetta on kulutettu vaan mikä sen alkuperä on. Jos tavara on peräisin yksityishenkilöltä, niin ne ovat siten siirtyneet määritelmälliseen yksityiskäyttöön, vaikka niitä ei varsinaisesti oltaisikaan käytetty. Alkuperäisessä paketissa divariin kiikutetut ei-toivotut Playstation-pelit ovat siten ”käytettyjä tavaroita”.
Sen sijaan ei-arvonlisäverovelvolliselta konkurssipesältä, säätiöltä tai yhdistykseltä hankitut uudet tavarat eivät sovellu marginaaliverotuksen piiriin.
Ei-arvonlisäverovelvolliselta konkurssipesältä ostetut käytetyt tavarat kuuluvat Verohallinnon ohjeen mukaan menettelyn piiriin. Tämä muodostaa erikoisen tuplavähennyksen tietyissä tilanteissa, joka on poikkeuksellista Suomen verotuksessa. Konkurssiin mennyt elinkeinonharjoittaja on aikoinaan vähentänyt esimerkiksi työkäyttöön tulleesta pakettiautosta alvit. Kun konkurssipesä myy sen verottomasti eteenpäin jälleenmyyntiä harjoittavalle elinkeinonharjoittajalle, niin tämä saa vähentää siitä alvit marginaaliveromenettelyn kautta uudelleen. Verotehokasta!
Käytetyn ja uuden tavaran rajanvetoon sekä siihen millaiselta toimijalta se on ostettu liittyy, jos jonkinlaista rajanvetoa. Tässä artikkelissa ei mennä niiden suhteen tämän syvemmälle vaan erikoistilanteissa kannattaa sukeltaa Verohallinnon ohjeeseen.
Käytännön rajanveto on usein paljon arkisempaa. Mitä jos autoa kuitenkin vaikkapa korjataan ennen myyntiä? Tai mitä jos tietokonehuolto ostaa asiakkaan vanhan hitaan tietokoneen ja päivittää sen uusilla osilla ennen jälleenmyyntiä moderniksi työjuhdaksi?
Elinkeinoharjoittajan korjaus- ja muutostyöt voivat viedä pohjan marginaaliveromenettelyn käytöltä. Verohallinnon linja on, että korjaus on OK, mutta jos tavarasta tulee käsittelyn seurauksena toinen tavara, niin marginaaliveromenettely ei sovellu.
Lisäksi rakennukset, rakennelmat ja maa-alueet on rajattu menettelyn ulkopuolelle. Eläimet kuitenkin esineellistetään ja niiden jälleenmyynti katsotaan käytetyn tavaran myynniksi.
ESIMERKKITILANTEITA – SOVELTUUKO MARGINAALIVEROMENETTELY?
✔️ Soveltuu: verotta ostettu viisi vuotta vanha auto, jolla on ajettu merkittävä määrä kilometrejä.
✔️ Soveltuu: autokorjaamo purkaa verotta ostetun auton osiin ja myy osat asiakkaille eteenpäin
✔️ Soveltuu: autokorjaamo korjaa verotta ostetun käytetyn auton verotta ostamillaan käytetyillä osilla
❌ Ei sovellu: autokorjaamo tekee verotta ostetusta romuautosta uusilla verolla ostetuilla erikoisosilla tyylikkään erikoisvarustellun uniikkiauton.
❌ Ei sovellu: iso verotta ostettu vaja puretaan osiin ja myydään osina eteenpäin. Rakennukset on kuitenkin rajattu säännöksen ulkopuolelle.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka marginaaliverotusmenettelyn soveltamisen edellytykset voivat vaikuttaa päätöksiisi käytettyjen autojen ja muiden tavaroiden kaupassa. Seuraavissa osioissa käymme läpi, miten nämä säännökset käytännössä toimivat ja miten voit hyödyntää niitä yrityksesi eduksi.
3. Verovelvollinen käytettyjen tavaroiden jälleenmyyjä
Verohallinnon ohjeessa on monta yrittäjää säikyttävä kohta, että on oltava verovelvollinen käytettyjen tavaroiden jälleenmyyjä. Tämä saa monien suupielet painumaan alas, jos toiminta on satunnaista tai jälleenmyynti kertaluontoista.
Ei kuitenkaan syytä huoleen: ”Verovelvollinen jälleenmyyjä voi halutessaan soveltaa marginaaliverotusmenettelyä _myös yksittäisen käytetyn tavaran satunnaiseen myyntiin_, jos menettelylle asetetut muut edellytykset täyttyvät.”
4. Jälleenmyyntitarkoitus
Tosiasiallinen verotuksellisen tulkinnan haaste syntyy kuitenkin yhdestä pakollisesta edellytyksestä: ”tavaran tulee olla hankittu jälleenmyyntitarkoitukseen”.
Johdanto-kappaleessa on esitetty spekulaatiota siitä, ”mitä jos saisit rahaa takaisin ostamastasi pakettiautosta”. Useimpien asiakkaiden kohdalla jälleenmyyntitarkoituksen täyttyminen voi olla haastavaa osoittaa, mutta oikeuskäytännössä on todettu toissijaisen jälleenmyyntitarkoituksen olevan joskus riittävä. Esimerkiksi päätöksen KVL 67/2010 perusteella on annettu moottoriajoneuvoja vuokraavan liikkeen soveltaa jälleenmyyntiin marginaaliverotusmenettelyä, vaikka ajoneuvot ovat joskus olleet vuosiakin vuokrattuna.
Samalla logiikalla voisi kuvitella, että huoltoliike voisi ostaa yksityishenkilöiltä pakettiautoja, ajaa niillä työajoja aikansa ja myydä ne sitten marginaaliverotusmenettelyä käyttäen eteenpäin, kun niiden soveltuvuus työkäyttöön on tullut tiensä päähän. Mikäli käytettyjen autojen myynti kirjataan yhtiöjärjestykseen yhdeksi liiketoiminnaksi, niin tämä voisi vahvistaa näkemystä. Verohallinto kuitenkin varoittaa, ettei oikeuskäytäntöä ole muilta toimialoilta kuin autokaupasta, joten tämän menestyminen jää spekulaation puolelle. Jos artikkelia lukee kuitenkin seikkailunhaluinen muun toimialan edustaja, niin ei muuta kuin Taloushotelliin yhteyttä ja pyydetään ennakkoratkaisu!
Muita oikeustapauksia
- KHO 3.9.2010 taltio 2050: Työsuhdekäyttö ei estä marginaaliverotusmenettelyn soveltamista, jos muut edellytykset täyttyvät.
- Unionin tuomioistuimen tuomiossa C-280/04 (Jyske Finans): Vuokraustoimintaa ensisijaisesti harjoittava yritys voitiin katsoa verovelvolliseksi jälleenmyyjäksi.
- KVL 16/2007: Sijais- ja odotusautojen käyttö ei estänyt marginaaliverotusmenettelyn soveltamista.
Marginaaliverotuksen pakolliset laskumerkinnät
Kun puhutaan marginaaliverotuksesta, laskumerkinnät ovat avainasemassa, sillä ne varmistavat, että kaikki verotukseen liittyvät seikat ovat kohdallaan.
Jokaisessa laskussa tulee olla selkeästi ilmoitettu, sovelletaanko myyntiin marginaaliverotusmenettelyä vai arvonlisäverolain yleisiä säännöksiä. Tämä ei ole vain byrokraattinen yksityiskohta, vaan ehdoton välttämättömyys verottajan silmien edessä.
Laskumerkintöihin kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota tai voit olla pahassa pulassa.
Kuvitellaanpa, että olet yrittäjä seikkailemassa käytettyjen tavaroiden kaupan salaperäisessä maailmassa. Tässä maailmassa virheelliset laskumerkinnät ovat kuin vaarallisia ansakuoppia viidakossa ja jokainen lasku kuin yksi askel. Yksi väärä askel tarkoittaa menetettyjä arvonlisäveroja ja rinnan lävistävää keihästä nimeltä veronkorotus.
Ilman oikeaa taikasanaa ”voittomarginaalijärjestelmä – käytetyt tavarat” laskussasi voit unohtaa marginaaliverotuksen edut ja päätyä maksamaan ylimääräistä veroa.
Laskuun on siis tehtävä merkintä marginaaliveromenettelyn soveltamisesta tai peli katkeaa automaattisesti siihen. Vielä kerran: laskulta tulee löytyä sanat ”voittomarginaalijärjestelmä – käytetyt tavarat”
✔️ Pakolliset laskumerkinnät marginaaliverotusmenettelyssä:
- Laskuun ei saa merkitä veron määrää tai verokantaa, ei edes voittomarginaalista laskettua veron määrää.
- Laskuun on tehtävä selkeä viittaus marginaaliverotusmenettelyn soveltamiseen: ”voittomarginaalijärjestelmä – käytetyt tavarat”.
- Muihin EU-maihin myytäessä maininta ”Margin scheme – Second-hand goods”.
- On suositeltavaa merkitä laskuun, että myyntihinta ei sisällä vähennettävää veroa.
❌ Ei saa tehdä:
- Merkitä veron määrää laskulle (edes laskennallista)
- Käyttää marginaaliverotusmenettelyä, jos laskulta puuttuu selkeä viittaus siihen (vero on tällöin suoritettava tavanomaisen verokannan mukaan koko laskun loppusummasta)
Rajat ylittävät tilanteet marginaaliverotuksessa
Mainittakoon, että keskitymme tässä artikkelissa pääsääntöisesti kotimaan tilanteisiin. Omia tilanteitaan ovat:
- Arvonlisäverottomat ostot muista EU-maista (ei käännetyn verokannan mukaiset yhteisöostot eurooppalaisilta verovelvollisilta)
- Marginaaliveromenettelyn mukaiset myynnit muihin EU-maihin.
Emme mene näissä yksityiskohtiin vaan näissä tilanteissa kannattaa konsultoida Verohallinnon omaa vero-ohjetta. Mainittakoon kuitenkin tilanteet, joissa et voi koskaan soveltaa menettelyä:
❌ Ostot EU:n ulkopuolelta
❌ Myynnit EU:n ulkopuolelle
⚠️ Ahvenanmaata koskevat omat säännöksensä, mutta tietyin edellytyksin menettelyä voi soveltaa
Miten marginaalivero lasketaan?
Marginaaliverotuksen maailmassa laskentatapa on kuin salaisen koodin murtamista. Käytettyjen autojen kaupassa tämä tarkoittaa, että veron laskeminen ei perustu koko myyntihintaan, vaan ainoastaan myynti- ja ostohinnan väliseen eroon – voittomarginaaliin.
Ostohinta on myyjälle suoritettu tavarasta maksettu hinta myyjälle maksettuine hinnanlisäsineen (kuten pakkaus-, toimitus- ja laskutuslisät). Jos tuotetta korjataan verotta ostetuilla varaosilla, niin nämä lisätään myös osaksi ostohintaa. Ostohintaan ei lisätä kuitenkaan tulevan ostajan puolesta maksettuja muita eriä kuten autoveroa.
Myyntihinta on ostajan maksama myyntihinta ilman muokkauksia. Esimerkiksi myyntihintaan sisältyvää autoveroa ei voi vähentää ”läpikulkueränä” pois laskennasta.
Tavarakohtainen katetuottolaskenta aiheuttaa haasteita, koska voittomarginaalin laskemiseksi pitää jokaisen tavaran ostoa ja myyntiä seurata erikseen. Tämä ei ole kirjanpidollisesti erityisen helppoa toteuttaa käytännössä.
Verottaja sallii tämän tavarakohtaisen menettelyn lisäksi kuitenkin yksinkertaistetun menettelyn, joka helpottaa erityisesti volyymien parissa tuskailevien yrittäjien kuten antikvariaattien elämää.
Käydään läpi sekä tavarakohtainen menettely että yksinkertaistettu menettely.
Tavarakohtainen menettely marginaaliverotuksessa
Kuvitellaan, että olet käytettyjen autojen kauppias. Ostat auton 12.400 eurolla ja myyt sen 24.800 eurolla. Tavallisessa tilanteessa arvonlisäveroa maksaisit koko 24.800 euron myyntihinnasta, mutta marginaaliverotuksessa veroa maksetaan vain 12.400 euron voittomarginaalista. Tämä on erityisen hyödyllistä pienemmille yrittäjille, joille jokainen säästetty euro on tärkeä.
Käytännössä laskentaprosessi on seuraavanlainen:
- Määritä ja dokumentoi ostohinta: tämä on summa, jonka olet maksanut käytetystä autosta.
- Määritä myyntihinta: tämä on summa, jonka saat auton myynnistä.
- Laske voittomarginaali: vähennä ostohinta myyntihinnasta.
- Laske veron peruste: jaa voittomarginaali luvulla 1+sovellettava arvonlisäveroprosentti (esim. 12.400 / 1,24 = 10.000e .
- Laske suoritettavan veron määrä: vähennä voittomarginaalista veron peruste (esim. 12.400 – 10.000 = 2.400e)
⚠️ Huomioi, että vero on voittomarginaalissa sisällä. Osa kirjanpitäjistä laskee veron erehdyksessä voittomarginaalin päälle, mikäli menettely ei ole tuttu. Tämän virheen myötä esimerkiksi maksaisit 12.400 euron voittomarginaalista veroa 2.976 euroa (12.400 x 1,24 – 12.400) etkä 2.400 euroa, kuten yllä on laskettu – ja kumuloituessaan virhe on vielä harmillisempi.
❌ Negatiivinen voittomarginaali (eli suomeksi tappio) on siitä harmillinen, ettei siitä syntynyttä laskennallista negatiivista alvia voi hyödyntää ALV-ilmoituksella, netottaa muiden käytettyjen myyntien kanssa tai siirtää seuraavalle kaudelle. Tavarakohtaisessa menettelyssä tappiollisten myyntien arvonlisävero siten menetetään!
💡 Yksinkertaistetussa menettelyssä tappiot voi kuitenkin hyödyntää – voidaankin siis pohtia, onko tavarakohtainen menettely verotuksellisesti ikinä järkevä vaihtoehto, jos käytettyjen tavaroiden jälleenmyyntiä harjoitetaan liiketoiminnan tasolla.
Marginaaliverotuksen yksinkertaistettu menettely
Yksinkertaistetussa menettelyssä ostoja ja myyntejä seurataan massana, jolloin tavarakohtaista katetta ei tarvitse arvonlisäverotuksen oikeen saamiseksi kytätä. Otetaan esimerkiksi autoliikkeen marraskuu 2023.
- Autoliike ostaa käytettyjä autoja 100.000 eurolla
- Autoliike myy käytettyjä autoja 100.000 eurolla
Voittomarginaali on 0 euroa, koska ostot ja myynnit netottavat toisensa. Ei ole merkitystä sillä, ovatko myydyt autot samoja vai eri autoja kuin ostetut. Myydyt autot ovat voineet seistä pihalla vaikka vuodenkin – uusista ostoista saa yksinkertaistetussa menettelyssä vähentää alvit heti.
Otetaan toinen esimerkki. Autoliikkeen joulukuu 2023:
- Autoliike ostaa käytettyjä autoja 100.000 eurolla
- Autoliike myy käytettyjä autoja 90.000 eurolla
Autoliike tekee kymppitonnin negatiivisen voittomarginaalin (eli tappion) verotuksessa kyseiselle kuulle. Sitä ei voi vähentää verotuksessa kyseisen kuukauden aikana, mutta sen voi siirtää kuukaudelle, josta voittomarginaalia syntyy!
Näin homma menee tammikuussa 2024, kun voittoa lopulta syntyy:
- Autoliike ostaa käytettyjä autoja 100.000 eurolla
- Autoliike myy käytettyjä autoja 110.000 eurolla
Voittomarginaali on 10.000 euroa, mutta nyt siihen voi yhdistää edellisen kuun negatiivisen marginaalin 10.000 euroa – verotuksellinen voittomarginaali on taas 0 euroa eikä alvia makseta!
Yksinkertaistetun menettelyn hyödyt verrattuna tuotekohtaiseen menettelyyn ovat siis seuraavat:
🥇 Yksittäisten tuotteiden tappioiden piilevää ”tappiomarginaalin” arvonlisäveroa ei menetetä vaan se siirtyy tulevaisuuteen.
🥈 Kassa kiittää, koska ostojen arvonlisävero tulee menettelyn seurauksena aikaisemmin hyödynnettäväksi kuin tuotekohtaisessa menettelyssä.
⚠️ Eri verokantojen marginaaliverolaskelmia ei saa koskaan netottaa toisiinsa. Käytettyjen autojen 24 % verokannasta syntynyttä tappiota ei saa siis siirtää käytettyjen hedelmien (HYI!) 14 % verokannan voittoon.
Marginaaliverotus kirjanpidossa | Älä anna tilitoimistosi mokata ja polttaa rahojasi!
Yrittäjän painajainen – kirjanpidollinen katastrofi
Mietipä Matti-yrittäjää, joka on päässyt käytettyjen autojen kaupan makuun ja juhlii helppoa ”osta markalla, myy kahdella” -elämäänsä. Mutta juhlat päättyvät lyhyeen, kun verotarkastaja huomaa, ettei kirjanpidossa ole noudatettu tarkkoin määriteltyjä marginaaliverotuksen ohjeita – verolliset ja verottomat myynnit ovat yhdessä läjässä ja marginaaliverolaskelmat kuin lottokoneella arvotut numeroviritelmät.
Sen sijaan, että säästäisi veroissa, Matti kohtaa verotarkastuksen sanktiot. Voittomarginaalin verotusta ei hyväksytä, alvit tulevat maksettavaksi koko myyntihinnasta. Päälle lyödään veronkorotukset ja myöhästymismaksut. Matin liiketoiminta ajautuu nopeasti konkurssiin ja nyt on enää Matti kukkarossa 🤯
Tämä on jokaisen yrittäjän painajainen: epäselvät kirjaukset ja veroseuraamukset, jotka syövät kovalla työllä ansaittuja voittoja ja pahimmillaan tuovat yllättävän päätepisteen koko liiketoiminnalle.
Matti miettii myöhemmin velkaantuneena palkansaajana uudessa minimipalkkaisessa työssään, olisiko hänen kannattanut asiantuntijalle tilitoimistolle hiukan enemmän laadukkaasta kirjanpidosta…
Marginaaliverotuksen perusperiaate kirjanpidossa – jyvät erilleen akanoista
Perusperiaate on sikäli yksinkertainen, ettei marginaaliverotuksen osalta tarvitse kuin noudattaa seuraavia sääntöjä:
✔️ Marginaaliverotettavat ostot omalle tililleen muista ostoista
✔️ Marginaaliverotettavat myynnit omalle tililleen muista myynneistä
✔️ Jos on eri verokantojen alaista jälleenmyyntiä, niin jokaiselle verokannalle omat myynti- ja ostotilit (vaikka kirjanpitojärjestelmä mahdollistaisikin ALV-kannasta riippumattomat tilikirjaukset!)
Tavarakohtaisen tai yksinkertaistetun menettelyn valinta ja johdonmukainen soveltaminen
Marginaaliverotusmenettelyssä kirjanpidon tehtävä on erotella verollinen ja veroton myynti toisistaan. Tämä edellyttää, että kirjanpidossa pidetään tarkkaa kirjaa käytettyjen tavaroiden ostohinnoista ja myyntihinnoista. Kirjanpidossa ei esitetä arvonlisäveroa myyntihinnasta, vaan kirjataan voittomarginaali, josta vero lasketaan. Tämä menettely vaatii huolellista ja systemaattista seurantaa jokaisesta myynnistä ja ostosta, varmistaen, että kaikki transaktiot ja niiden marginaalit ovat selkeästi dokumentoituja ja eriteltyjä.
Kirjanpitolautakunnan ohjeiden soveltaminen
Kirjanpitolautakunta on antanut yleisohjeen arvonlisäveron kirjaamisesta, jonka kohdassa 3.7.2 käsitellään marginaaliverotusmenettelyä. Tämä pääosin tuplavahvistaa edellä annetut vaatimukset, mutta tuo myös jonkin verran uutta. Ohje perustuu pääosin KILAn lausuntoon 1400/1996.
Kirjanpito pitää yleisohjeen mukaan rakentaa seuraavasti:
✔️ Marginaaliverotusmenettelystä huolimatta liikevaihto ei saa vääristyä arvonlisäveron poikkeavan kirjaamistavan takia. Myynnin arvonlisävero kirjataan siis liikevaihtoa vähentävästi oikaisueränä.
✔️ Ostot ja varastointi eivät saa näyttää ylisuurilta ostoissa ”piilevän” arvonlisäveron takia. Ostoista pitää erottaa arvonlisäveron osuus suoraan taseen saamisiin niiden, eivätkä ne mene kirjanpidolliseen vaihto-omaisuuteen (kirjanpitolautakunta varoittaa, ettei se ota kantaa, miten tuloverotuksen verolomakkeilla asia pitää käsitellä).
➡️ Arvonlisävero pois myynneistä ja ostoista. Arvonlisäveron osuus ostoista ei ole osa vaihto-omaisuutta vaan menee suoran muihin saataviin taseessa.
💡 Ostojen arvonlisäveron osuus kirjattaneen yleensä lyhytaikaisiin muihin saamisiin, mutta mikäli ostot tulevat ensin liiketoiminnan käyttöön ja kirjataan käyttöomaisuuteen, niin merkitseminen pitkäaikaisiin muihin saamisiin (ja siten pois poistopohjasta) lienee myös mahdollisuus.
❌ Vältettävää:
- Käytettyjen tavaroiden ostojen ja myyntien sekoittaminen tavalliseen arvonlisäverolliseen myyntiin ja ostoihin kirjanpidossa.
- Voittomarginaalin laskeminen epätarkasti tai väärin perustein.
- Laskennallisen arvonlisäveron huomiotta jättäminen erityisesti ostokirjauksien yhteydessä ja aktivointi hankintamenoon.
Esimerkki marginaaliverotuksen kirjanpidosta
Kuvitellaan, että yrittäjä Osta Markalla, Myy Kahdella Oy:stä ostaa käytetyn auton 12.400 eurolla, myy sen samassa kuussa 24.800 eurolla. Voittomarginaaliksi jää siis 12.400 euroa. Varasto on kuukauden alussa nolla euroa, eikä muita ostoja ja myyntejä käytettyjen tavaroiden osalta ole.
Oston kirjanpidolliset toimenpiteet:
- Ostoon sisältyy laskennallista negatiivista marginaalia 2.400 euroa (12.400 – [12.400 euroa / 1,24]), joka kirjataan suoraan taseeseen muihin saamisiin (marginaaliveron alaisten arvonlisäverosaamisten tilille)
- Ostohinnasta 12.400 vähennetään alvin osuus eli ostoihin jää 10.000 euroa. Tämä kirjataan omalle tililleen käytettyjen tavaroiden ostoihin tuloslaskelmassa
- Tämä 10.000 euroa siirretään tuloslaskelmalta vaihto-omaisuuden muutoksen (käytetyille oma tili) kautta taseeseen vaihto-omaisuuteen (jossa myös käytetyillä oma tili).
Myynnin kirjanpidolliset toimenpiteet:
Kun auto myydään 24.800 eurolla, niin tehdään seuraavat kirjaukset.
- Kirjataan myynti 24.800 euroa omalle tililleen erilleen arvonlisäverollisesta myynnistä.
- Myyntihintaan 24.800e sisältyy arvonlisäveroa 4.800 euroa, joka erotetaan myyntihinnasta omalle oikaisutililleen.
- Osto 10.000 euroa siirretään vaihto-omaisuudesta tulokseen vaihto-omaisuuden muutoksen kautta. Vaihto-omaisuusmuutostilin saldo on nyt 0 euroa.
- Ostoon sisältynyt 2.400 euroa kirjataan pois saamistililtä ALV-velkatilille sitä vähentäväksi. Tilillä on myynnistä kirjattu 4.800 euroa. Tällöin sen saldoksi jää 2.400 euroa, joka on sama kuin voittomarginaalista 10.000 euroa kirjattu 24 %.
Eli lopuksi tuloslaskelma näyttää tilinpäätöksessä tämän kaupan osalta tältä:
✔️ LIIKEVAIHTO: 20.000 euroa
✔️ OSTOT: -10.000 euroa
✔️ TULOS: 10.000 euroa
Maksettavat ja vähennettävät arvonlisäverot on poissa läpikulkuerinä niiltä riveiltä, mistä niiden kuuluukin olla poissa.
Otetaan vielä esimerkki VÄÄRÄSTÄ KIRJAUSTEKNIIKASTA. Jos 12.400 euron osto oltaisiin kirjattu ilman arvonlisäveron erottamista ja voittomarginaalin vero olisi kirjattu vain liikevaihtoa oikaisevana (24.800e-2.400e=22.400e), niin tuloslaskelma olisi näyttänyt tältä
❌ LIIKEVAIHTO: 22.400 euroa
❌ OSTOT: -12.400 euroa
✔️ TULOS: 10.000 euroa
Sama lopputulos, mutta astetta vääristyneempi pöhöttäen sekä liikevaihtoa että ostoja ”piilossa” olevan arvonlisäveron osuuden suhteen – sekä ostojen ja liikevaihdon suhde tulee esitettyä väärin.
🦴 Tässä artikkelissa emme käsittele myynnin oikaisueriä kuten vuosialennuksia tai tilanteita, joissa marginaaliverotusmenettely tarvitsee purkaa (tai mitkä ovat purkamisen säännöt ja ajallinen kohdistus). Ole tietoinen kuitenkin, että näitä tilanteita koskevat omat säännöksensä ja jos harjoitat toimintaa jatkuvasti, niin ne tulee osata ulkoa.
Vinkit yrittäjälle – Näin navigoit marginaaliverotuksen viidakossa
✔️ Tarkista, milloin voit soveltaa marginaaliverotusta: Varmista, että ymmärrät edellytykset, kuten ostojen ja myyntien luonteen.
✔️ Opettele laskemaan voittomarginaalin arvonlisävero myös itse: kokeneetkin kirjanpitäjät voivat laskea tämän joskus väärin, eivätkä tiedä välttämättä voittomarginaalin sisältävän arvonlisäveron vaan laskevat sen voittomarginaalin päälle – mikä tulee sinulle kalliiksi.
✔️ Valitse joko tavarakohtainen tai yksinkertaistettu menettely: suosittelemme yksinkertaista menettelyä tappioiden hyödyntämisen ja tavanomaisesti positiivisen kassavaikutuksen takia, mutta valitset kumman tahansa, niin valintaa on noudatettava johdonmukaisesti. Jos vaihdat tilitoimistoa, niin varmista, etteivät he vaihda lennosta tyyliä.
✔️ Menettely on vapaaehtoinen: voit itse valita, milloin sovellat voittomarginaalimenettelyä ja milloin laskutat normaalilla arvonlisäverolla. Valinnalla on merkitystä erityisesti yritysten välisessä kaupankäynnissä, joten ovet verosuunnittelulle ovat sepposen selällään.
✔️ Muusta liiketoiminnasta erilliset tilit käytettyjen tavaroiden osto- ja myyntitransaktioille sekä eri verokannoille: Tämä on välttämätöntä voittomarginaalin laskemiseksi sekä viranomaisten edellyttämä. Tarkista, että kirjanpitäjäsi ymmärtää tämän.
✔️ Laskumerkinnät: merkitse laskuihin selkeästi, että käytät marginaaliverotusta. Suositeltu merkintä on: ”voittomarginaalijärjestelmä – käytetyt tavarat”. Älä erittele veron määrää laskussa – edes laskennallista.
✔️ Menettely soveltuu keskeisiltä osin myös taide-, keräily-, ja antiikkiesineille: Verohallinnolla on oma syventävä vero-ohjeensa tähän kokonaisuuteen liittyen, mutta samat periaatteet pääosin pätevät.
✔️ Hanki asiantunteva tilitoimisto: Taloushotellin palvelupaketti Kirjanpito kuten pitääkin™ on varma valinta, mutta jos päädyt muuhun ratkaisuun, niin varmista, asiantuntijuus – tee myös kirjanpitäjillä säännöllisiä pistokokeita.
LÄHTEET
Verohallinnon syventävä vero-ohje: käytettyjen tavaroiden arvonlisäverotus